EHBO afdeling Polsbroek sinds 1971
Nieuwsberichten
Agenda
Evenementen
Opleidingen
Bestuur
Links
Archief
DOWNLOAD EHBO AANVRAAG FORMULIER VOOR
NIET COMMERCIEEL EVENEMENT
(TOEGANG IS GRATIS)
COMMERCIEEL EVENEMENT
(ER WORDT ENTREE GELD GEVRAAGD)
Formulieren kunnen ondertekend naar mailehbo@polsbroek.com
Gemeente Lopik vervangt de openbare AED's

De gemeente Lopik heeft de in 2008 geplaatste AED bij het Dorpshuis vervangen. De Philips Heartstart -waar iedereen bij de EHBO Polsbroek mee heeft getraint en welke vanuit de Gemeente Lopik destijds beschikbaar werd gesteld aan de opleidingsinstanties in de gemeente Lopik- is vervangen door een nieuw apparaat van de nieuwste generatie:
De Cardiac Science Powerheart® G5 AED Vol automaat.

Deze hangt ook bij SPV'81 in een afgesloten kast.
Als u zich aanmeld als burgerhulpverlener via Hartslagnu.nl en daarbij uw beschikbaarheid aangeeft, dan ontvangt u, wanneer het nodig is, het adres en code van de dichtsbijzijnde AED.
Alle bij de EHBO aangesloten leden en donateurs die hun herhalingen hebben gevolgd kunnen zich hier bij aansluiten. Een ieder ander met een geldig certificaat ook!

Training is noodzakelijk
Hoewel de AED's zijn gemaakt voor het gebruik door leken -er wordt namelijk hardop gesproken wat je moet doen- is het toch belangrijk dat je weet wat je moet doen, want je bent potentieel bezig het leven van iemand te redden. Dus je weet hoe te reanimeren en je weet dit te combineren met het gebruik van de AED. Overigens is het een veel gemaakte fout - ook in landelijke campagnes- dat een AED het leven kan redden bij een hartstilstand, dat is jammer genoeg niet waar, de AED werkt alleen als er wel een hartbeweging wordt vastgesteld maar er geen bloed wordt rondgepomt, de AED dient dan een schok toe waardoor het hart hopelijk weer in het juiste ritme gaat kloppen. Als het hart echt stilstaat, vergroot het reanimeren wel de kans op overleven! Vandaar dat je wel moet weten waar je mee bezig bent.
De EHBO Polsbroek organiseerde in februari de jaarlijkse herhalingen reanimatie incl het gebruik van de AED. Deze trainingen zullen vanaf nu ook worden uitgevoerd met de Powerheart® G5 AED trainer welke nu door de EHBO Polsbroek zelf is aangeschaft, dankij de donaties van dorpsgenoten!

Bent u geintresseerd in een opleiding reanimatie inclusief het gebruik van een AED? Mail de EHBO: mailehbo@polsbroek.com

Als elke seconde telt!
We trainen dus in het gebruik van deze nieuwe AED zodat als het erop aankomt, wij weten hoe te handelen zonder dat we moeten eerst moeten uitvinden hoe het apparaat werkt.

Samenwerking met Hartslagnu.nl
Wij werken nauw samen met andere huplverleningsorganisaties, ook met hartslagnu.nl, een nu landelijk dekkend systeem met burgerhulpverleners waar je jezelf voor kunt opgeven- als je de juiste competenties beschikt. De gemeente Lopik heeft nu iets meer dan 200 burger hulpverleners die in staat zijn om snel en adequaat te reageren op een melding op de smartphone als er in de buurt (6 minuten zone) een reanimatie moet plaatsvinden. En in de gemeente Lopik hangen gelukkig ook een aantal AED's op openbare plekken, waarbij Polsbroek voorop loopt! Bij het Dorpshuis achter de deur met de AED sticker, Dorp 66 in de centrale hal en bij SPV'81 naast de kantine.

Klik hier voor info over de nieuwe AED
Klik hier voor informatie van Hartslagnu.nl

 

 


Tijdige invulling IKK-norm: Het Oranje Kruis ontzorgt
Voor werknemers van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen is het vanaf 1 januari 2018 verplicht om in het bezit te zijn van een geldig certificaat Eerste Hulp aan kinderen.
De zogeheten IKK-norm (IKK: Wet op Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang).

Iedereen in het bezit van een geldig Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis voldoet aan deze IKK-norm. Evenals iedereen in het bezit van een certificaat Eerste Hulp aan kinderen van Het Oranje Kruis.

Register EHBO-certificaten
Er zijn echter veel certificaten in omloop die niet voldoen aan deze norm. Alleen certificaten uitgegeven door instanties die worden vermeld in het Register EHBO-certificaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voldoen aan deze eis.

Help ons de boodschap verspreiden
Samen met u verspreiden wij als geen ander kennis en kunde rondom Eerste Hulp. Het Oranje Kruis garandeert om alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen tijdig te voorzien van het juiste certificaat Eerste Hulp aan kinderen of diploma Eerste Hulp. Dit doen wij door hen actief te informeren en te benaderen.

Het is van grote waarde als u de informatie samen met ons verspreidt zodat op 1 januari 2018 iedereen in het bezit is van het juiste certificaat of diploma.
Weet u van cursisten die (nog) niet in het bezit zijn van het juiste certificaat of diploma? Neem dan contact op met Heidi Verkerk (06- 1261 2126) of Frank Balstra (06-5757 3034) of mail naar ikk@ehbo.nl.

Via onze sites www.ehbo.nl, www.hetoranjekruis.nl en onze social kanalen Facebook en Twitter blijft u op de hoogte van ons laatste nieuws.Nieuwe donateurs gezocht.
Alles wordt duurder, dat is overal om ons heen merkbaar, en de gemeente Lopik moet bezuinigen en snijdt ook in onze subsidie. De EHBO Polsbroek probeert de kosten voor het lidmaatschap en diplomabehoud zo laag mogelijk te houden.
De vrijwilligers volgen de opleiding en herhalingen om een ander te kunnen helpen. Dat moet tegen zo laag mogelijke kosten, vindt het bestuur. En gelukkig ook vele dorpsgenoten, want er zijn vele reeds jaren donateur voor slechts € 5,00 voor een particulier en € 25,00 voor een bedrijf per jaar.
Dit zijn al jaren de "minimum" bedragen voor onze donateurs, maar meer doneren is altijd mogelijk!

Ondertussen is de "basis" inhoud van het diploma uitgebreid met de kennis over de AED en de bediening daarvan. Dit was eerder nog een losse en vrijwillige "module". Maar het oranje kruis en de KNV EHBO vinden, terecht, dat deze AED kennis tot de basis kennis dient te behoren. We moeten dus meer cursus voor het "zelfde" geld aanbieden.

Maar we doen het graag, wij willen graag helpen, wilt u dan graag doneren?


Voor het eind van het jaar haalt de EHBO Polsbroek het donateursgeld op bij de bestaande donateurs.
Wilt u daar nog bij horen? Mail dan uw gegevens naar mailehbo@polsbroek.com. U komt dan op onze lijst en wij komen bij u langs, zo simpel is het.
Uw gegevens worden uiteraard zorgvuldig verwerkt en NIET/NOOIT aan derden verstrekt!naar boven